ARGA
FYSION

Helena Detter

Vad är träning – egentligen?

Att ”sprattla med benen” i olika pilates övningar eller ”hitta sin inre harmoni” på en yogamatta är säkert mysigt, men knappast någon skadeförebyggande träning. För det krävs riktig fysisk träning – ’fysträning’. Här reder vi ut begreppen.

Träning – en livförsäkring

”Den säkraste vägen att ha chans att slåss om guld eller för ett långt friskt liv i rörelse är att aldrig bli skadad”. Livförsäkringen mot en skada stavas ’träning’. Med träning avser vi här fysisk träning dvs styrke-, konditions- och smidighetsträning med syfte att förbättra vår fysiska kapacitet. Fysisk träning, eller ’fysträning’ skiljer sig från t.ex. teknikträning som syftar till att förbättra en viss teknik, koordination eller samordning som krävs för att utföra en idrott eller en lagsport. Det innebär att förutom isträning för en hockeyspelare, eller ständigt nötande i en simbassäng för en simmare krävs fysträning för att orka mer, hoppa högre, längre och vara snabbare än konkurrenterna.

Livförsäkringen mot en skada stavas ’träning’

Även för oss som önskar kunna fortsätta åka skidor, spela tennis och springa till husbehov genom livet, räcker det inte med att bara fortsätta utöva våra favoritsporter år efter år utan det krävs fysträning. Detta dels för att kroppen vänjer sig vid de rörelser vi gör regelbundet, dvs den slutar att utvecklas. För att utvecklas krävs att vi utmanar kroppen. Utan dessa utmaningar eller om vi skall se det ur ett Darwinistiskt perspektiv, utan konkurrens så stagnerar kroppen liksom det mesta i livet. Kroppen fungerar ungefär som talesättet att ”det som inte tar kål på en gör en starkare”.

Fysisk aktivitet är inte träning

Därför krävs det även att vi skiljer på ’fysträning’ från det vidare begreppet fysisk aktivitet. Lågintensiv muskelaktivitet och energiomsättning som långsamma promenader, hushålls och trädgårdssysslor, pilates eller golf fungerar mer som socialt inriktade aktiviteter och räknas som fysisk aktivitet men inte fysträning. Fysiska aktivitet skänker naturligtvis stor glädje och utgör en del av våra liv och vår sociala gemenskap, men är väsensskild från den strukturerade utmaning för kroppens prestationsförmåga som fysträning utgör.

”pilates eller golf … socialt inriktade aktiviteter räknas som fysisk aktivitet men inte fysträning”

Syftet med fysträning är att öka kroppens fysiska kapacitet, såsom muskelstyrka och syreupptagningsförmåga.  Medan syftet med fysiska aktiviteter är ofta upplevelsen i sig, den social samvaron eller att utför en uppgift såsom trädgårdsarbete. En sådan aktivitet kan givetvis orsaka både andfåddhet och muskelvärk då vi använder muskelgrupper och delar av vår kropp som varit oanvända, men det är inte den fysträning vi är ute efter här.

Kroppen är i ständig förtvining

För att stävja den förtvining av vår fysiska förmåga och våra muskler, även kallad ’sarkopeni’ – en naturlig del av åldrandet som börjar redan då kroppen vuxit färdigt i tjugoårsåldern – krävs systematisk fysträning. Tillskillnad från syn och hörsel som ofta försämras med åldern, så kan vi faktiskt göra väldigt mycket för att bibehålla och ännu hellre förbättra vår fysiska förmåga genom åren. För elitidrottaren är det naturligtvis angeläget för att kunna undvika skador och därmed fortsätta vara på topp inom sin sport, eller även nå sin absoluta topp längre fram i karriären.

”Hur kunde jag skada mitt knä i skidbacken, jag som tränat regelbundet hela året?”

För oss andra syftar fysträning framför allt till att vi skall kunna fortsätta leva ett aktivt liv, med allt vad det innebär av skidåkning, löpning, kitesurfing, kampsport eller bara spela lite golf till husbehov. Liksom för elitidrottaren kräver det att även vi undviker skador. Inte bara för att detta tar mycket energi och tid att rehabilitera sig, utan kanske framförallt för att en skada ofta leder till en annan. Vilket får trista konsekvenser i slutändan.

Fysisk träning är ansträngande

Oavsett vilka ambitioner vi har med vår kropp krävs regelbunden, systematisk och väl genomtänkt fysträning. Liksom tandborstning. Kanske inte dagens höjdpunkt, men känsla av rena friska tänder är något vi njuter av åtminstone ett tag.

Fysträning innebär därför per definition en ansträngning och en utmaning för våra muskler, hjärta och lungor, vilket ibland resulterar i att vi får såväl träningsvärk som andra kvitton på att vi har tänjt på våra fysiska begränsningar ytterligare en liten bit. Därav följer att om det inte känns som en ansträngning, så är det heller ingen träning. Utan en plan och viss metodik i träningen uppnår vi inte önskvärt resultat, då vi människor gärna följer minsta motståndet. Det är som att segla i dimma eller sätta upp värsta IKEA möbeln, man får lita på att den utstakade kursen faktiskt tar en i hamn till slut och inte ge upp för alla känslor som bara skriker att vi skall ’ge upp’.

Var snäll mot din kropp – utmana den

Tillfredsställelsen med träning kommer i stället som ett resultat av ansträngningen. Rent kemiskt är detta som ett påslag av hormoner och endorfiner för att Du har ansträngt Dig och Din kropp. Därför gäller det att se upp för erbjudande om en träningsform, kost-eller näringstillskott om sägs göra jobbet åt dig och med ’garanterat resultat utan ansträngning’. Då är det garanterat lurendrejeri.

I livet liksom med vänskapen, så är det inte framgångarna utan alla motgångar, ansträngningar och svårigheter som gör oss starka. Det är också där vänskapen svetsas samman. På samma sätt gäller det därför att hitta lyckan med att ständigt utmana kroppen, så att den vänskapen håller livet ut. 

augusti 31, 2021

Helena

Är fysioterapeut och fystränare med specialistinriktning att förbygga och behandla idrottsskador.

Skador hindrar ett liv i rörelse och frihet. Det är fullt möjligt att minska risken för idrottsskador genom förebyggande träning. Men det kräver en kombination av kunskap och ansträngning. Vetenskaplig forskning inom idrottsmedicin ger klara besked att det är möjligt att undvika många skador för såväl elitidrottaren som motionären. Det kräver dock en metodisk och ihärdig insats från patienten/ den som vill träna.

Arga Fysion  ger raka besked som ger resultat. Något som kanske uppfattas som en aningens argt av somliga. Men så får det vara. Hellre vetenskapligt än politiskt korrekt. Det är resultatet som räknas.

Mer om Helena...

Är du intresserad av föredrag, träning eller pre/rehab?

Samarbetspartners